Här kommer några recept med chili som viktig ingrediens!
Pepparsoppa.
Detta är ett favoritrecept som jag fått av min farbror som han tog med sig från Afrika.
1 kyckling, gärna gödkyckling
3 st gula lökar
10-15 starka pfeferoni (motsvarar ca 2 – 3 habanero)
2-3 liter vatten
4-5 klyftor vitlök
3-5 tuber tomatpuré (á 200 gr)
1 kg blandade grönsaker efter smak
1 burk majs
1 burk vattenkastanjer (efter smak)
1 burk bambuskott (efter smak)
————————————————
Lägg kycklingen i en lämplig gryta tillsammans med de skalade klyftade lökarna, ca 3 liter vatten, vitlök efter smak samt pfeferoni efter smak.
Chilin kan vara svår att bestämma innan eftersom den beror på storlek och kraft men med 10 st blir soppan lagom för nybörjare och med femton mer inriktad för professionellt bruk.
När kycklingen är kokt tas den upp ur grytan och läggs på ett fat så att den kan kallna.
Lök, vitlök och pfeferoni silas bort och slängs.
Jag brukar behålla 2 – 2,5 liter spad att göra soppan på.
I spadet vispas tomatpuré ned efter smak.
1 kg blandade grönsaker tillsätts soppan samt andra grönsaker efter smak. Ingredienser enligt ovan brukar bli bra.
Kycklingen styckas i lämpliga delar och tillsätts soppan.
Blir soppan för svag kan ett avkok göras på vatten och pfeferoni som man kan servera bredvid för de som vill ha soppan starkare.
Serveras med öl och förslagsvis en bit bröd.
Kan även serveras med kokt ris som tillbehör för den som vill.